Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kettős állam és jogduplázódás- Alkotmányi jog és a jogrendszer duplázódása

Ár:
3.390 Ft
Szerezhető hűségpontok: 170
Várható szállítás: 2024. június 05.
Globális alkotmányjog, jurisztokrácia, jogduplázódás, bírói jogalkotás - fogalmak, melyek talán rejtélyesen hangzanak, de kulcsfontosságúak napjaink jogi és politikai vitáinak megértéséhez. E fogalmakat, illetve ezekre építve magyarázza Pokol Béla az új ,,joglépcső" kiépülését. A jogászprofesszor szerint a hosszú ideig csak ünnepélyes deklarációkna...

Választható dobozok

Ezekbe a dobozokba tudjuk csomagolni a könyvet!

 
 

Sunny Hills

Black Casual

Foxy & Beary

Bearytale

Blossom Powder

Mild Bloom

 
 
Ezekbe a dobozokba tudjuk csomagolni a könyvet! Válassz:
Black Casual doboz Black Casual doboz
890 Ft
Mild Bloom doboz Mild Bloom doboz
890 Ft
Bearytale doboz Bearytale doboz
890 Ft
Sunny Hills doboz Sunny Hills doboz
890 Ft
Foxy & Beary doboz Foxy & Beary doboz
890 Ft
Blossom Powder doboz Blossom Powder doboz
890 Ft
Menny.:db

Leírás

Globális alkotmányjog, jurisztokrácia, jogduplázódás, bírói jogalkotás - fogalmak, melyek talán rejtélyesen hangzanak, de kulcsfontosságúak napjaink jogi és politikai vitáinak megértéséhez. E fogalmakat, illetve ezekre építve magyarázza Pokol Béla az új ,,joglépcső" kiépülését. A jogászprofesszor szerint a hosszú ideig csak ünnepélyes deklarációknak tekintett alkotmányok akkor keltek igazán életre, amikor alkotmánybíráskodást is ,,illesztettek" melléjük. E testületek határozataikkal persze konkretizálják az absztrakt alkotmányi deklarációkat és alkotmányos alapjogokat, viszont e döntések egyre inkább egy új ,,joglépcső" kiépülését mutatják. Azaz egy olyan jogi ,,szintet", mely felülírhatja akár a törvényhozó által alkotott jogot, akár a jogdogmatika fogalmi rendjét.

A jog ekképpen való ,,megkettőződése" pedig azzal fenyeget, hogy az állami-politikai akaratképzés is duplikálódik és kialakul a ,,kettős állam", melyben a bírói és a törvényhozói hatalom konkurál egymással. A törvényhozás feletti új, alkotmánybírósági joglépcső eredményeként a választók millióra alapozott demokrácia pedig így a jogászi elitek jogkorrekciójával kénytelen együtt élni. Ahogy előszava végén maga a szerző maga fogalmaz: ,,Pesszimistán szemlélve ez így a demokrácia korlátozása - amit már számtalanszor leírtak az alkotmánybíráskodás kapcsán. De optimista szemszögből szemlélve talán ez az egyetlen út arra, hogy a tömegdemokrácia az elitek megszüntethetetlen dominanciája ellenére legalább ilyen formában fennmaradjon."

Pokol Béla a jogelmélet, a jogszociológia és a politológia kutatója, az ELTE egyetemi tanára és az MTA tudományok doktora; az Országgyűlés 2011-ben választotta meg a Magyar Alkotmánybíróság tagjává.

Youtube videók

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Keresés