Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyiri István - Lauber László

Ár:
11.900 Ft
Szerezhető hűségpontok: 595
Várható szállítás: 2024. augusztus 01.
Nyiri István (1902-1955) és Lauber László (1902-1953) a két világháború közötti modern magyar építészet kiemelkedő alkotópárosa volt. Több mint tíz éven át vezettek önálló irodát a fővárosban, számos bérház, bérvilla és középület megvalósulása fűződik a nevükhöz.
A két építőművész pályája a Wälder-irodában keresztezte egymást, ahol tanulmányaik utá...

Választható dobozok

Ezekbe a dobozokba tudjuk csomagolni a könyvet!

 
 

Sunny Hills

Black Casual

Foxy & Beary

Bearytale

Blossom Powder

Mild Bloom

 
 
Ezekbe a dobozokba tudjuk csomagolni a könyvet! Válassz:
Black Casual doboz Black Casual doboz
890 Ft
Mild Bloom doboz Mild Bloom doboz
890 Ft
Bearytale doboz Bearytale doboz
890 Ft
Sunny Hills doboz Sunny Hills doboz
890 Ft
Foxy & Beary doboz Foxy & Beary doboz
890 Ft
Blossom Powder doboz Blossom Powder doboz
890 Ft
Menny.:db

Leírás

Nyiri István (1902-1955) és Lauber László (1902-1953) a két világháború közötti modern magyar építészet kiemelkedő alkotópárosa volt. Több mint tíz éven át vezettek önálló irodát a fővárosban, számos bérház, bérvilla és középület megvalósulása fűződik a nevükhöz.
A két építőművész pályája a Wälder-irodában keresztezte egymást, ahol tanulmányaik utáni gyakorlati éveiket töltötték. Habár önállósodásuk után a modern építészeti irányzatokban teljesedtek ki, a professzor irodájában tanult hagyománytiszteletet és kompromisszumkészséget kiválóan építették be tervezői gyakorlatukba.
Lauber László már az egyetemi évek alatt nemzetközi sikerre tett szert Borpavilon tervével. A Nyirivel közösen alapított önálló iroda nyitása előtt pedig egy nagyon merész épülettel írta be nevét a sikeres építészek sorába: a Bauhaus stílusjegyeket viselő Excelsior autókiszolgáló állomással.
Korai munkásságukat főként bérház-, családiház-, bérvillatervekből ismerhetjük meg. Építészeti stílusukra jellemző, hogy bár nem sorolhatók be egy stílusirányzat alá sem, a különféle mozgalmakhoz, csoportosulásokhoz köthető modern építészeti toposzokból ismert elemek sajátos kombinálása mégis felismerhetővé, egyedivé teszi épületeiket. Első igazán nagy sikert arató közös tervük a Kékgolyó utca 10. szám alatti bérházé volt, ezt megbízások sora követte. Az épület különleges éke a városra festői látványt nyújtó tetőterasz, amellyel meghonosították a sétatető-kultúrát, valamint itt jelent meg elsőként a később rájuk jellemző toposszá váló nagy méretű lyukablak. Miután meghódították Budát, több bérházat terveztek a pesti oldalon is. Rendszeresen vettek részt tervpályázatokon, több középülettervük meg is valósult, és ma is eredeti funkciójának megfelelően üzemel.
A második világháborút követően irodájukat kényszerűségből felszámolták, és az állami tervezőirodákban külön utakon folytatták építészeti tevékenységüket.
A szakma gyakorlása mellett oktatói tevékenységük is kiemelkedő. Bár nem egy időben, de mindketten a Műegyetemen oktattak, számos fiatal építész pályáját formálták az irodában és a tanári pulpitus mögül is.

Ligeti Anna (1985) művészettörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett, fő érdeklődési területe a szecessziós és a két világháború közötti modern építészet. Jelenleg a Krea Design Iskola illusztráció szakos hallgatója.

Youtube videók

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Keresés