Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szétriasztva - Beszélgetések a kilencvenegy éves Lükő Gáborral, ifjúkora dokumentumai között

Ár:
3.255 Ft
Szerezhető hűségpontok: 163
Várható szállítás: 2022. július 01.
"Az 1930-as években Bukarestben világszínvonalú szociológiai és népismereti képzés folyt Dimitrie Gusti professzor intézetében. A fiatal Lükő Gábor tehát Bukarestbe utazott, megtanult románul, és ott folytatott néprajzi tanulmányokat.
És ha magyarázatot keresünk arra, hogy miért tájékozódott az ifjú Lükő Gábor a Dimitrie Gusti nevével fémjelzett ...

Választható dobozok

Ezekbe a dobozokba tudjuk csomagolni a könyvet!

Black Casual

Bearytale

Mild Bloom

Christmas Carol

 
Ezekbe a dobozokba tudjuk csomagolni a könyvet! Válassz:
Black Casual doboz Black Casual doboz
690 Ft
Mild Bloom doboz Mild Bloom doboz
690 Ft
Christmas Carol doboz Christmas Carol doboz
690 Ft
Menny.:db

Leírás

"Az 1930-as években Bukarestben világszínvonalú szociológiai és népismereti képzés folyt Dimitrie Gusti professzor intézetében. A fiatal Lükő Gábor tehát Bukarestbe utazott, megtanult románul, és ott folytatott néprajzi tanulmányokat.
És ha magyarázatot keresünk arra, hogy miért tájékozódott az ifjú Lükő Gábor a Dimitrie Gusti nevével fémjelzett bukaresti szociológiai iskola felé, arra Gusti 1909-ben, angol nyelven publikált művének már csupán a címe is jelzést ad: A társadalomtudományok, a szociológia, a politika és az etika a maguk egységes összefüggésében. Bevezető megjegyzések egy rendszerhez.
Gusti és iskolája célja nemcsak a falu megismerése volt, hanem egyúttal a szociológusnevelés, sőt általában a fiatalok szociális érzékenységének fokozása.
Máig érvényes a száz évvel ezelőtti sugallat: "Az önismeret tehát a társadalomépítő akarat eszköze".

Rostás Zoltán (1946) az elődöt látja, és keresi Lükő Gáborban (1909-2001). Az interjút készítő szociológus évtizedeken át szerkesztő (a bukaresti A HÉT c. hetilapnál), majd a Bukaresti Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az ő javaslatára a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem társadalomtudományi intézetet hozott létre, amelyet tanszékvezetőként, majd dékánként vezetett, és ahol most is tanít... Rostás Zoltán a Szociológiai Doktori Iskolát vezető tanács tagjaként is ráhatással van a legifjabb romániai magyar tudósnemzedékek szemléletének, módszereinek alakulására.
"

Youtube videók

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Keresés